Застосування пакета за умов стерилізації вимагає попередніх випробувань. Надсилаємо зразки безкоштовно. (//www.bboard.com.ua)
Технологічний процес фасування в реторт-пакети не відрізняється від стандартного для гнучкої упаковки і полягає в дозуванні продукту в сформований пакет і герметично його запечатування за допомогою запаяного обладнання.
Продукти в реторт-пакетах нагріваються з метою знищення мікроорганізмів, що знаходяться в них. Багато бактерій, що завдають шкоди продукту, формують суперечки з дуже високою стійкістю до нагрівання. При цьому час обробки залежить від виду продукту, його маси і структури ламінату упаковки. Так, наприклад, термін зберігання продукту в пакетах, що мають у своєму складі алюмінієву фольгу, становить 2-4 роки, тоді як у інших пакетах - 6-18 місяців. Для порівняння процесів стерилізації різних продуктів за певних рівних умов прийнято такий показник, як мінімальний час термообробки, наприклад:
- супи нагріваються швидше порівняно з тушкованими бобами та томатними пастами;
- великі (об'ємні) пакети нагріваються та охолоджуються повільніше, ніж малі пакети;
36 хв - надмірний час процесу для всіх продуктів у пакетах об'ємом 200 мл, достатній для всіх продуктів у пакетах 450 мл, недостатній для всіх продуктів у пакетах об'ємом 1 л.
Найбільш критичним етапом процесу стерилізації є зниження тиску в автоклаві після закінчення стерилізації!!!! Це зумовлено необхідністю вирівнювання тисків в автоклаві та всередині закритого пакета. Недотримання цієї умови може призвести до порушення герметичності упаковки.
Реторт-пакети використовуються для продуктів, які вимагають стерилізацію, такі як: консервований корм для тварин, дитяче харчування (овочеві та фруктові пюре, супчики, макаронки та крупи з м'ясом, м'ясо, паштети), приправи, пасти, соуси, бобові продукти, різні страви з рису, гасіння, супи, гамбургери, стейки, фрикадельки, м'ясо з приправами, м'ясо в олії, риба з приправами, риба в олії, овочеві консерви, грибні страви, готові приправлені страви різних морепродуктів, готові соуси.